Портер у Львові – перші згадки

У книзі “Wiadomości tyczące się przemysłu i sztuki w dawnej Polsce” Juliana Kołaczkowskogo, 1888 року, автор згадує пивоварню Бруннера (Brunnera), на якій варили англійське пиво і портер на початку 19 століття.

Kołaczkowski

Також згадуєтьсяу виробництво  портера на початку 19 століття у Львові  у книзі” Galiciana 1778-1812″ Stanisławа Schnuera-Pepłowskiego за 1896, це також броварня Максиміліана Бруннера.

Mbrunner

Бруннер також вказується як пивовар, що варив англійське пиво у Львові на початку 19 століття,  у книзі “Historya stołecznego królestw Galicyi i Lodomeryi miasta Lwowa(etc.) “, Ignacego Chodynickiego – 1829.

ПИВОВАР.png

Цілком, можливо, що робив він це і раніше. У книзі “Encyklopedja do krajoznawstwa Galicyi”, Antoni Schnejder 1868, у статті про вірменьский костель св. Анни, згадується покупець ділянки на якій він стояв, ніякий Бруннер, який купив її для будівництва броварні, але невдовзі перепродав Janu Kapczuku, він же Jan Karpf, він же Jan Karpczyk, який у свою чергу добудував броварню, яка проіснувала до 1840 року, а потім змінила профіль і стала лазнею.
орм 1орм 2орм 3
У книзі “Neueste Länder- und Völkerkunde, ein geographisches Lesebuch für alle Stände:Neueste geographisch-statistische Beschreibung des Kaiserthums Oesterreich”(“Остання географічна та етнографічна книга країни  для читання на всіх рівнях:Останній географічно-статистичний опис Австрійської імперії” автор Theophil Friedrich Ehrman.” є згадка про виробництов англійського пива і портера у Львові. Цитата : “21. Bierbrauereien. So groß ihre Zahl ist, so wenige zeichnen sich durch ein vortreffliches Product und keine durch Ausfuhr aus, obwohl der Boden das erste Material in seltener Güte gewährt; dagegen werden fremde Biere … Doch findet man, wo man es nicht erwarten sollte, 2 Brauereien auf englische Ale und Porter im Przemisler Kreise und eine in Lemberg in Galizien.”,
переклад:”21. Пивоварні. Наскільки велика їх кількість, настільки ж низька якість пива яке воно варять, важко когось виділити та порадити експортувати, хоча на цьому грунті гарні всходи дало, хоча би, іноземне пиво. На таке (добре) англійське пиво і портер можна очікувати на броварнях коло Перемишля і у на одній пивоварні у Львові.” Можна припустити, що хоча, Бруннер тут не згадується, із великою ймовірністю, згадується саме його пиво. Так чи інакше, згадка про портер вироблений у Львові відноситься як мінімум до 1813 року, саме  тоді бува виданна “Остання географічна та етнографічна   книга…”.
До цього можна додати слова з книги “Neues Archiv für Geschichte, Staatenkunde, Literatur und Kunst”, Том 2, 1830 рік видання:
“denn, wie kann Porter und Ale in Lemberg so gut gemacht werden, wie in der Hauptstadt von England”,-
тому що, як портер так і  эль можуть бути зроблені у Львові теж, однаково  добре, як і в столиці Англії”,-
“und aus Achtung fur diesen Nectar der Gourmands nicht zugeben konnen, das er ein wohlfeiler Schankartikel werde?”,-

“і з поваги до цього нектара смакуни, не можуть не визнати, що це буде дешева угода?”.

 

Залишити коментар